Test zrakotesnosti Blower

Blower door je velik kalibriran ventilator z merilci tlakov in računalnikom.

Začasno ga namestimo na vhodna vrata, da izmeri netesnost hiše in da pomaga najti špranje, kjer nam uhaja zrak. Ventilator prilagaja hitrost vrtenja in s tem uravnava razliko zračnega tlaka med stavbo in okolico. Merimo lahko stavbe, ki spuščajo od 17 do 7.200 m3 zraka v eni uri, kadar merimo z eno napravo in stavbe, ki spuščajo do 14.400 m3 zraka, kadar merimo z dvema napravama.

Blower door test zahteva veliko dela. V stavbi je potrebno najprej zapreti vse zunanje odprtine, kot so okna, vrata, prezračevalne cevi, kanalizacijo, kanalizacijske odduhe.

V sami stavbi je potrebno odpreti vsa notranja vrata, da dosežemo enak zračni tlak v vsej stavbi. Za zamašitev večjih cevi uporabljamo napihljive žoge, manjše cevi in odprtine pa prelepimo. Vhodna vrata odpremo in v odprtino vstavimo kovinski okvir, ki je raztegljiv in se prilagaja glede na velikost odprtine. Preko okvirja napnemo cerado, v cerado vstavimo ventilator Blower door. Ventilator lahko povežemo z računalnikom ali merilnim instrumentom. Naprava meri zračni pritisk zunaj hiše, v samem ventilatorju in v hiši.

Pokličite nas ali nam pišite

Galerija slik